Jak cieszyć się sezonem grillowym i zachować dobrą kondycję?

Jak cieszyć się sezonem grillowym i zachować dobrą kondycję?

Wiosenna aura i zbliżające się lato to okres na, który wszyscy z niecierpliwością czekamy. Pogoda pozwala na to by więcej czasu spędzać na zewnątrz. Okazją do spotkań z przyjaciółmi i rodziną jest wspólne grillowanie, które jest nieodłącznym elementem sezonu letniego. I choć grillowane potrawy uchodzą za zdrowsze od tych z patelni, warto zachować czujność. Tłuste karkówki, kiełbaski, gotowe dania i sosy na bazie majonezu – nie idą w parze z dbałością o szczupłą figurę i zdrową wątrobę. Na szczęście w prosty i szybki sposób można przygotować grilla w zdrowszej odsłonie, wtedy wilk będzie syty i owca cała.

Z artykułu dowiesz się:

– czy grillowane potrawy rzeczywiście są zdrowe,

– jak często grillować by sobie nie zaszkodzić,

– co wkładać na ruszt,

– po jakie suplementy warto sięgać w sezonie grillowym.

Zanim na dobre rozpoczniemy sezon grillowy, warto poznać kilka faktów.

Grill – zdrowy czy nie?

Do niedawna dania z grilla uchodziły za zdrowe. Dziś lekarze nie pozostawiają złudzeń i mówią wprost – grillowanie jest rakotwórcze. W tłuszczach i białkach poddanych wysokiej temperaturze (powyżej 200 stopni) powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mają działanie kancerogenne.

Grillowane kiełbaski, kaszanki, karkówka to tłuste potrawy, które mogą źle wpływać na nasze samopoczucie, powodując uczucie ciężkości czy wzdęcia. Konsekwencją nadmiernego spożycia ciężkostrawnych produktów będzie obciążenie wątroby, która działa niczym filtr dla całego organizmu.

Czy to oznacza, że mamy odmawiać sobie przyjemności grillowania, na którą czekamy przez cały rok? Nie. Trzeba tylko wiedzieć, jak właściwie przygotowywać potrawy z grilla, by nie narażać siebie na ryzyko otyłości, problemów z cholesterolem czy zachorowania na nowotwór. Przedstawiamy kilka zasad, dzięki którym Twój grill będzie zdrowszy.

Zdrowe nawyki grillowe

Wybieraj zdrowe produkty – karkówka, kiełbasa, żeberka to tłuste mięsa, które mocno obciążą wątrobę i układ trawienny. Jeśli chcesz uniknąć uczucia ciężkości – wybieraj chudy drób. Na grilla świetnie sprawdzi się kurczak oraz indyk. Filety są właściwie najchudszą wersją mięsa drobiowego, krótko się je marynuje i grilluje. Bez względu na to jakie mięso wybierzemy – zawsze powinny być to produkty najwyższej jakości, zakupione u sprawdzonego dostawcy. Lepiej omijać gotowe zestawy i mięso marynować samodzielnie – mamy wtedy pewność, że jest świeże i nie zawiera niepotrzebnych polepszaczy.

Nie tylko mięso – najczęściej na ruszcie lądują tłuste produkty mięsne. Tymczasem na grillu świetnie sprawdzą się warzywa, sery czy owoce morza. To źródła wielu witamin i minerałów, a także zdrowego białka. Podobnie jak ryby, który również świetnie się grillują. Zamiast sięgać po kolejną karkówkę wybierz grillowaną paprykę, cukinię, pieczarki czy cebulę. Świetnym sposobem będzie przygotowanie warzywnych szaszłyków, które będą genialnym uzupełnieniem mięsnego posiłku. Na grilla sprawdzą się też krewetki, a także wszelkiego rodzaju sery – jak np. popularny ostatnio ser halloumi.

Stosuj przyprawy wspomagające trawienie – przygotowując własną marynatę do mięsa zadbać by nie zabrakło w niej kolendry, kurkumy czy czosnku. Nie tylko usprawniają pracę układu trawienia, ale także przyspieszają oczyszczanie i regenerację wątroby, obniżają cholesterol i pobudzają enzymy odpowiedzialne z usuwanie toksyn. Zioła świetnie też zastępują sól, która w dużych ilościach jest niezdrowa.

Zrezygnuj z podpałki – mimo, że ułatwia rozpalenie grilla, to jest bardzo toksyczna. Jej opary mogą powodować senność, otępienie, a nawet wywołać zatrucie. By szkodliwe substancje się ulotniły należy odczekać około 20 minut, zanim położymy mięso na grilla. Do rozpalania najlepiej wykorzystać węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.

Grillowanie tak, ale z umiarem

Nie będziemy namawiać do tego, by całkowicie zrezygnować z grillowania. Bez grilla trudno wyobrazić sobie bowiem letni sezon. Chodzi raczej o to by korzystać z tego z umiarem. Grillowanie 1-2 razy w miesiącu na pewno nam nie zaszkodzi, ale zjadanie tłustych, grillowanych dań kilka razy w tygodniu już tak. Umiar warto zachować nie tylko w częstotliwości grillowania, ale również ilości spożywanych kalorii – zwłaszcza jeśli zależy nam na zachowaniu szczupłej sylwetki. Grillowane potrawy są dość kalorycze – dla przykładu – 1 kiełbaska ma około 300 kcal, podobnie jak kawałek średniej wielkości karkówki. Do tego trzeba doliczyć pieczywo, sosy, napoje oraz alkohol. W ten sposób, podczas jednego grilla można sobie dostarczyć nawet 1500 kcal.

Suplementy, po które warto sięgać w sezonie grillowym

Herbata ziołowa Jentschura – idealna nie tylko w sezonie intensywnego grillowania, ale również na co dzień. Recepturę opracowali specjaliści od medycyny naturalnej. W składzie znalazło się aż 49 różnych ziół, które działają oczyszczająco i detoksykująco. Jest tu m.in. korzeń lukrecji, ziele babki lancetowatej, tymianek, cynamon, trawa cytrynowa, korzeń lubczyku, ziele babki lancetowatej, tymianek, cynamon, trawa cytrynowa, korzeń lubczyku i wiele, wiele innych. Bogata, w pełni naturalna formuła pozwala usunąć z organizmu złogi, z mięśni, tkanek oraz komórek skóry. Picie herbaty należy uzupełnić piciem odpowiedniej ilości wody niegazowanej, tak aby ułatwić transport toksyn na zewnątrz organizmu. Herbatka odkwaszająca wprost idealnie sprawdzi się podczas grillowania, wpływając również na procesy trawienia.

DuoLife RegenOil Liquid Gold –  to płynna kompozycja 13 olejów roślinnych, tłoczonych na zimno. W 100% naturalny skład to gwarancja wysokiej przyswajalności i skuteczności. Wysoka zawartość kwasów Omega3 i Omega6 działa wspierająco na układ krwionośny, regulując poziom cholesterolu. Tłuste, grillowane dania niestety nie pomagają w utrzymaniu cholesterolu w ryzach. Jego nadmierny poziom może prowadzić do miażdżycy i chorób serca. DuoLife Regen Oil pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu i w pełni cieszyć się sezonem grillowym bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo wspiera układ immunologiczny, pracę mózgu i narząd wzroku.

DuoLife Aloes – Prozdrowotne właściwości aloesu znane są od dawna. W tym preparacie aloes dostępny jest w płynnej, wysoko przyswajalnej formie. Zawiera cenne aminokwasy i antyoksydanty, a także witaminy i minerały. Preparat świetnie sprawdza się przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, oczyszczając go i wspomagając trawienie. Warto pić go nie tylko „po fakcie” gdy najedzeni będziemy zmagać się z uczuciem ciężkości, ale włączyć jego suplementację już teraz. Aloes zapewni bowiem świetną ochronę dla żołądka i wątroby, dzięki czemu łatwiej będą sobie radzić z trawieniem ciężkostrawnych, grillowanych dań.

DuoLife Chorofil – podobnie jak poprzedni produkt również świetnie wspomaga prace układu trawienia. Zawarta w nim chlorofilina pobudza usuwanie toksyn z organizmu, zaś jęczmień przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Oprócz tego DuoLife Chlorofil to bogactwo witamin, minerałów i aminokwasów, które wspierają odporność organizmu, piękną skórę i regenerację organizmu.

Szanowni Pacjenci!

Informujemy, że w okresie 22-27 stycznia br. nasza Przychodnia pracuje w następujących godzinach:

  • 22.01 (poniedziałek) – godz. 9.00-19.00
  • 23.01 (wtorek) – godz. 9.00-19.00
  • 24.01 (środa) – godz. 12.00-20.00
  • 25.01 (czwartek) – godz. 10.30-18.30
  • 26.01 (piątek) – godz. 10.00-19.00
  • 27.01 (sobota) – zamknięte

Zabiegi w gabinecie High-Med Beauty odbywają się w standardowych godzinach.

Bardzo prosimy o uwzględnienie powyższych zmian podczas planowania wizyt w naszej Przychodni.